Moja strona lubi ciasteczka. Przeglądając ją zgadzasz się, dostawać, jeść i zamawiać ciasteczka. --> kliknij: TAK, wiem o tym! --> i info zniknie. Więcej...

optymalna komunikacja wizualna


 

Polityka Prywatności

 Założenia

Strona tuzel.pl – funkcjonuje w obszarze AT ||| projekt – moim prywatnym spojrzeniu na komunikację wizualną i rozwój osobisty wykorzystujące najnowsze technologie. W związku z tym, zastrzegam sobie w każdym czasie, prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności. Każdego internautę, subskrybenta informacji i użytkownika strony tuzel.pl obowiązuje aktualna Polityka Prywatności znajdująca się na tej stronie: http://www.tuzel.pl/wp/kontakt/polityka-prywatnosci/

Jakiekolwiek wprowadzane zmiany nie wpływają na podstawową zasadę: nie sprzedaję i nie udostępniam osobom trzecim danych personalnych czy adresowych internautów, użytkowników swoich stron lub subskrybentów informacji. Jeśli nie zgadzasz się z Polityką Prywatności, proszę nie odwiedzać stron, nie prenumerować bezpłatnych informacji należących do mnie oraz nie uzyskiwać płatnego dostępu do treści oferowanych przez mnie.

Dane osobowe

W czasie korzystania z serwisu możesz zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza albo w inny sposób. Dane, które podasz, to w większości przypadków: nick, imię lub pseudonim i adres e-mail. W przypadku formularzy zamówień będziesz proszony o wprowadzenie pełnych danych osobowych. Wymagane są tylko te dane, które są niezbędne do działania strony lub wykonania usługi. Niepodanie wymaganych danych oczywiście zablokuje czynność, której te dane dotyczyły.

GIODO

Zbiór danych został zarejestrowany w GIODO pod nazwą AT ||| projekt i spełnia podstawowe wymagania:

  • przetwarzanie danych na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą
  • poinformowanie osoby o:
    – adresie siedziby oraz nazwie administratora danych
    – celu zbierania danych
    – prawie dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania
    – dobrowolności podania danych
  • zgłoszenie zbioru do rejestracji GIODO
  • zapewnienie bezpiecznego przetwarzania danych osobowych
  • dopełnienie pozostałych wymogów ustawy, m.in:
    – opracowanie polityki bezpieczeństwa
    – prowadzenie ewidencji osób upoważnionych do przetwarzania danych

Krótko mówiąc oznacza to, iż przysługuje Tobie prawo do wglądu, poprawiania i skasowania danych.

Moja strona lubi ciasteczka

Wpis sponsoruje ciasteczkowy potwór, więc terminologia stricte informatyczna została zastąpiona słownictwem z branży cukierniczej. I tak: ciasteczko = cookies; zapiekanie = zapisywanie; zjadanie = usuwanie; świeże = sesyjne; stare = stałe; oferta ciasteczko-wa = polityka cookies; czytanie przepisów = obsługiwanie. Korzystasz ze strony zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki lub innego urządzenia do przeglądania stron internetowych dostępnych w internecie. Jeśli Twoje ustawienia zezwalają na zapiekanie* ciasteczek – to są one zapiekane*.

Jak się je ciasteczka? Są to pliki tekstowe zawierające określone dane, które są zapiekane* w urządzeniu końcowym użytkownika odwiedzającego stronę, czyli może to być np. komputer, smartfon lub inne urządzenie z oprogramowaniem pozwalającym na przeglądanie stron. Ciasteczka pozwalają m.in. na identyfikację komputera z którego użytkownik wszedł na stronę, umożliwiają poruszanie się po serwisie, służą zapewnieniu pewnych podstawowych funkcji, aby zwiększyć funkcjonalność strony poprzez przechowywanie np. preferencji. Daje to możliwość poprawy wydajności i funkcjonalności strony internetowej w celu jej lepszego działania.

Są dwa rodzaje ciasteczek. Ciasteczka związane z tzw. sesją – to ciasteczka świeże* utrzymywane są tylko wtedy gdy przeglądarka jest uruchomiona. W momencie jej zamknięcia takie ciasteczka są zjadane*. Ciasteczka świeże* są do prostych spraw technicznych takich jak logowanie czy lepsza nawigacja. Ciasteczka stare* – tego rodzaju ciasteczka są zapiekane* na twardym dysku użytkownika (przeglądarka je zapisuje, aby wykorzystać je następnym razem).

Wyszczególnienie przykładowego wpływu ciasteczek w diecie użytkownika:

  • ulepszona nawigacja na stronie – w niektórych przypadkach sprawdzane są preferencje użytkownika co sprawia, że skrypty mogą podsunąć użytkownikowi od razu jego ulubione preferencje;
  • sprawdzanie czy jest to nowym czy też powracający użytkownik – pozwala to dostosować stronę tak, by nie pokazywać tych samych informacji kilkukrotnie powracającemu użytkownikowi lub pokazywać np. specjalną informację tylko dla nowych użytkowników;
  • statystyki i analizy – dzięki którym dostępne są informacje o preferencjach i pochodzeniu użytkowników, co umożliwia prawidłowy rozwój strony w założonym kierunku, bo dzięki temu można sprawdzić co jest najbardziej popularne i lubiane;
  • funkcjonowanie koszyka – skryptu zakupowego (jest możliwość robienia zakupów) korzysta on z ciasteczek;
  • obsługa funkcji logowania (dostęp tylko dla subskrybentów, użytkowników zalogowanych) wykorzystuje ona ciasteczka;
  • zapewnienie bezpieczeństwa – wykorzystanie do wykrywania nadużyć w obrębie strony internetowej;
  • głosowanie lub ocenianie;
  • wykorzystanie śledzenia poleceń – np. w programie partnerskim wykorzystuje się ciasteczka do sprawdzenia kto polecił stronę innemu użytkownikowi;
  • elementy Flash (Adobe Flash Player) – znajdujące się na stronie mogą zapisywać różne ustawienia, na stronie dostawcy oprogramowania znajdziesz szczegóły dotyczące bezpieczeństwa: http://www.adobe.com/security/flashplayer/.

Ciasteczka z innych stron i podmiotów zewnętrznych oraz powiązanych. Mogą wystąpić takie elementy, które korzystają z ciasteczek jak:

  • linki (hiperłącza) do innych stron internetowych, każda z tych stron posiada swoją ofertę ciasteczkową*, jeśli skorzystasz (klikniesz w link) powinieneś zapoznać się z ofertą ciasteczek* strony na której się znalazłeś – czyli zapiekać* ciasteczka.
  • narzędzia Google: statystyki Google Analytics, reklamy Google, mapka Google, narzędzie Google Plus one, filmy z serwisu YouTube i inne – szczegółowy opis oferty ciasteczkowej* i usług związanych z Google znajdziesz tutaj: http://www.google.com/policies/privacy/.
  • narzędzia Facebook – możesz znaleźć na stronie ramkę fanów, przycisk ‘lubię to’ i inne narzędzia udostępnione przez Facebook – mogą one korzystać z ciasteczek – opis działania znajdziesz tutaj: https://www.facebook.com/about/privacy/cookies.

Strona może posiadać także inne ‚osadzone’ elementy np. banery, buttony oraz materiały reklamowe, aplikacje które umożliwiają użytkownikom witryny udostępnianie treści, komentowanie, podlinkowanie oraz podejmowanie innych akcji za pośrednictwem serwisów społecznościowych i powiązanych. Nie kontroluję tych serwisów ani nie próbuję ich ciasteczek, a każdy z nich posiada swoje ulubione ciasteczka i ma swoją ofertę ciasteczkową*. Ustawiając odpowiednio swoje oprogramowanie i urządzenie możesz w pełni decydować czy chcesz od tych firm ciasteczka czy nie. Wybór należy do Ciebie.

Jak wyeliminować ciasteczka z diety użytkownika? Przeglądając stronę korzystasz z urządzenia lub przeglądarki (oprogramowania), które umożliwia zapiekanie* ciasteczek. W wielu przypadkach opcja zapiekania* ciasteczek jest domyślnie włączona – domyślnie dopuszcza się zapiekanie* ciasteczek – nikt przecież nie lubi surowego ciasta… Informacje dotyczące przepisów* na ciasteczka i podobnych technologii – blokowanie, zjadanie* można znaleźć w materiałach pomocy przeglądarki lub urządzenia z którego w tej chwili korzystasz. Zmiana tych ustawień i rozwiązań może wpływać na poziom możliwości korzystania ze strony internetowej, aplikacji oraz stron i aplikacji powiązanych. Niestety, brak jest innych rozwiązań zapewniających sprawne funkcjonowanie strony dla urządzeń nie czytających przepisów* na ciasteczka.

Subskrypcja bezpłatnych informacji

Subskrypcja (zaprenumerowanie) elektronicznych i bezpłatnych informacji wysyłanych przez mnie wymaga podania w odpowiednim formularzu swojego nick’a, imienia lub pseudonimu i adresu e-mail. Pola te są obowiązkowe. Uzyskane w ten sposób dane są dodawane do listy mailingowej. Adres e-mail jest niezbędny do tego, aby można było wysłać danemu czytelnikowi bezpłatne, bieżące informacje. Nick, imię lub pseudonim – pozwala mi zwracać się do Ciebie interpersonalnie.

Uzyskiwanie płatnego dostępu do treści

Uzyskiwanie płatnego dostępu do treści oferowanych przez mnie, wymaga wprowadzenia w odpowiednich formularzach serwisów, świadczących usługę (w imieniu których działam w oparciu o odrębne umowy) pełnych danych adresowych. Pola obowiązkowe są oznaczone. W przypadku płatności za pomocą karty kredytowej, przez przelew lub SMS Premium dalszą obsługę płatności użytkownika przejmuje aktualny serwis. Natomiast w przypadku bezpośredniego uzyskania płatnego dostępu do treści tuzel.pl, serwis dotpay.pl – i tylko ten serwis zna i jest wyłącznie odpowiedzialny za dane podane w jego formularzach. Formularze serwisu rozliczeniowego dotpay.pl znajdują się na jego serwerze i są szyfrowane odpowiednimi technologiami. Więcej informacji można znaleźć na dotpay.pl oraz zapoznać się tam z zastosowanymi metodami zabezpieczeń i szyfrowania.

Niezapowiedziane wiadomości

Zastrzegam sobie prawo do wysyłania niezapowiedzianych wiadomości osobom, których dane kontaktowe posiadam i które zgodziły się z Polityką Prywatności. Pod pojęciem niezapowiedzianych wiadomości rozumię: pozostałe informacje odnoszące się bezpośrednio do mojej strony, treści i zmiany (np. aktualizacje, wydarzenia), listy (np. życzenia, komentarze osobiste itp.) oraz informacje i artykuły, których rozsyłka została mi zlecona przez zewnętrzne podmioty. Podmioty zlecające mailingi nie mają wglądu w dane kontaktowe osób znajdujących się na moich listach adresowych. Informacje zewnętrzne są filtrowane w stopniu w jakim jest to możliwe, ograniczana jest ich objętość i wysyłane są sporadycznie, aby nie stwarzać poczucia agresywnej reklamy.

Niech za moją wykładnię posłuży Przysięga Głazu Rzecznego:

„W żadnych okolicznościach i pod żadnym pozorem nie kupię niczego, co zostało mi zaoferowane w formie niezamawianej przesyłki elektronicznej. Nigdy też nie będę automatycznie przesyłał dalej do dużej liczby odbiorców: listów łańcuszkowych, petycji, masowych przesyłek czy ostrzeżeń o wirusach. Niech powstrzymanie się od tego będzie moim wkładem dla przetrwania społeczności internetowej.”

Roger Ebert, 1996 rok.

Jawne dane osobowe

Dane osobowe podane na serwisach należących do mnie – przy okazji wysyłania komentarzy do artykułów, odpowiedzi na forum itp. są oczywiście dostępne dla wszystkich odwiedzających strony zawierające te dane. Nie mam możliwości zabezpieczenia Ciebie drogi internauto, przed osobami prywatnymi lub firmami, które te dane wykorzystają np. do przesłania Ci niezamówionych informacji – czyli spamu. Dlatego też, dane te podane dobrowolnie i w w/w sposób nie podlegają Polityce Prywatności.

Zamieszczanie komentarzy

Jak chyba każdy, tak i ja lubię dostawać komentarze. Są niezbędne do zaistnienia interakcji i konstruktywnej krytyki. Nie przepadam za spamem, więc będę kasował komentarze, które są: obraźliwe, niezwiązane z tematem wpisu, dodane tylko po to, by coś zareklamować. Cenię sobie zdanie ludzi, nie firm. Netykieta wymaga aby pod zostawionym komentarzem co najmniej podpisać się swoim imieniem albo nickiem, zgodnie z polami w formularzu. Nie próbuj wpisywać firmy albo frazy, na którą pozycjonujesz swoją stronę – umieszczenie tego typu danych spowoduje zmianę albo skasowanie całego komentarza (w zależności co uznam za właściwe). Natarczywe powtarzanie takich praktyk spowoduje dopisanie Twojej nazwy użytkownika i adresu do czarnej listy i automatyczne odrzucanie komentarzy.

Inne formularze

Formularze znajdujące się gościnnie na stronach należących do mnie i dotyczące: usług, treści, serwisów, informacji i czasopism są nieobsługiwane przeze mnie i nie podlegają Polityce Prywatności.

Google Analytics

Korzystam z Google Analytics , usługi analizy oglądalności stron internetowych udostępnianej przez Google, Inc. (‚Google’). Google Analytics używa ‚cookies’, czyli plików tekstowych umieszczanych na komputerze użytkownika w celu umożliwienia witrynie przeanalizowania sposobu, w jaki użytkownicy z niej korzystają. Informacje generowane przez cookie na temat korzystania z witryny przez użytkownika (włącznie z jego adresem IP) będą przekazywane spółce Google i przechowywane przez nią na serwerach w Stanach Zjednoczonych. Google będzie korzystało z tych informacji w celu oceny korzystania z witryny przez użytkownika, tworzenia raportów dotyczących ruchu na stronach dla operatorów witryn oraz świadczenia innych usług związanych z ruchem na witrynach internetowych i korzystaniem z internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązane to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Google nie będzie łączyło adresu IP użytkownika z żadnymi innymi danymi będącymi w jej posiadaniu. Użytkownik może zrezygnować z cookies wybierając odpowiednie ustawienia na przeglądarce, jednak należy pamiętać, że w takim przypadku korzystanie z wszystkich funkcji tej strony może okazać się niemożliwe. Korzystając z niniejszej strony internetowej wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Google dotyczących Ciebie danych w sposób i w celach określonych powyżej oraz inne podmioty zewnętrzne wykorzystujące mechanizm cookies w opisany powyżej sposób.

Podmioty zewnętrzne

Polityka Prywatności nie dotyczy serwisów i firm tzw. podmiotów zewnętrznych, których dane kontaktowe umieszczane są na stronach i informacjach podawanych przeze mnie. W przypadku pytań proszę wysłać e-mail na adres znajdujący się na stronie: kontakt – do administratora strony lub webmastera.

Wyłączenie odpowiedzialności

Pod moją opieką funkcjonuje strona tuzel.pl, stworzona, by pomóc Ci internauto, odnaleźć inspirację i nowe pomysły w życiu. Mimo, że prezentuję praktyczne rozwiązania, które sprawdziły się w moim przypadku, to mogą się one okazać jednakowo nieskuteczne dla Ciebie. Nie powinno się bezwarunkowo korzystać ze wszystkiego, co podaję. Porady, które udostępniam powinny być szczegółowo analizowane, porównywane z własnym przypadkiem, ewentualnie konfrontowane z innymi, podobnymi działaniami i dopiero, gdy będą one przedstawiały się jako odpowiednie w danym przypadku, wprowadzane w życie. Zawarte w przesyłanych wiadomościach moje treści oraz treści gości zawsze zgadzają się z moją opinią i opinią właśnie są. Opinie wyrażone przez społeczność na forum, w komentarzach lub w inny sposób, nie zawsze są zgodne z moją opinią. Nie biorę na siebie odpowiedzialności za zamieszczone reklamy. Oznacza to, że należy zachować się OSTROŻNIE odpowiadając na reklamę, bądź wpłacając pieniądze. Wprawdzie przykładam sporą wagę do tego, aby reklamodawcy, którzy publikują tu swoje reklamy byli wiarygodni, ale oczywistym jest, że nie mogę odpowiadać za ich czyny – tak jak za własne. Dane adresowe jak i szczegóły oferty każdego reklamodawcy można uznać za pewne tylko w momencie ich publikacji. Stworzenie strony tuzel.pl jest internetowym odzwierciedleniem moich wypracowanych idei w zakresie nowatorskich i pionierskich działań w życiu, funkcjonujących zarówno na płaszczyźnie zawodowej jak i prywatnej. Ma nadzieję, że zamieszczone przeze mnie treści – okażą się na tyle użyteczne i skuteczne, że zaowocują powstaniem zupełnie nowych i praktycznych rozwiązań w Twoim życiu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Antoni Tuzel